Huovutusvilla kehräyksen harjoittelussa — Voiko huovutusvillaa kehrätä?

Huovutusvilla kehräyksen harjoittelussa — Voiko huovutusvillaa kehrätä?

Karstavillaa myydään valmiiksi karstattuina levyinä usein huovutusvillan nimellä esimerkiksi kehräämöillä ja lammastiloilla. Oman kehräystaipaleeni alkuvaiheessa koin huovutusvillan olevan erityisesti harjoitteluun vallan mainiota. Kuiva huovutusvilla on hieman haastavampaa kehrätä, mutta erityisesti hieman rasvainen tai öljyinen villa on helppoa ja mukavaa kehrättävää.

Kun käyttää karstavillaa kehräyksessä, kannattaa kuitenkin huomioida se, mistä villalevy tulee. Huovutulevyn villoihin useimmiten valikoidaan ne kuidut, jotka eivät ole tarpeeksi pitkiä ja hienoja kehräystarkoitukseen, mikä tarkoittaa sitä, että kehrätessäkin kuitujen lyhyys saattaa hankaloittaa kehräysprosessia.

Miksi valita huovutusvilla harjoitteluun?

Huovutusvillan hankkiminen ja sen valmisteleminen kehräykseen on helppoa. Suurimman kehräämisen aiheuttaman voimaantumisen koen itse silloin, kun olen alusta asti syvällisemmin olen voinut suorittaa itse (raaka)villan valmistelun kehräykseen. Koska huovutusvillan käsittely ja valmistelu on niin helppoa, en itse muodostanut siihen erityistä tunnesidettä, joka olisi viivästyttänyt harjoittelun aloittamista.

Huovutusvillaa kehrätessä ei tule olo, että pilaisi hienon kuidun, jonka valmistelemiseen on nähnyt kauheasti vaivaa, kehräämällä siitä lumppuista ja epätasaista lankaa.

Tässä kohtaa haluan painottaa, että en tarkoita, että lumppuinen ja epätasainen lanka olisi automaattisesti missään määrin huono asia. Omiin harjoittelukokemuksiini peilaten väitän kuitenkin, että on kivempaa, kun opettelu tapahtuu sellaisella kuidulla, johon ei ole syntynyt niin vahvaa tunnesidettä. Ja kyllä, minulla on hallussani villoja, joista muodostuvaan lopputuotokseen olen kohdistanut niin suuria odotuksia (tasainen, kaunis, hieno kierre), että villat makaavat edelleen koskemattomina pusseissaan.

Ihana kiikkalainen harjoittelurukkini.

Kun aloitin kehräämisen, ensimmäiset kehräämäni kuidut olivat hahtuvalankaa ja huovutusvillaa. Huovutusvillan jälkeen oli kuitenkin helppo siirtyä melko nopeasti “oikeiden” kuitujen, eli mahdollisimman pitkälti itse käsitellyn lampaanvillan kehräämiseen.

Kuitenkin, kehrääjänurani alkuvaiheessa ehdin ostaa huovutusvillaa Helsingin Hobby Pointista noin 600 grammaa kerralla. Tässä kohtaa täytyy huomioida, että villamania ja -innostus olivat täyttäneet mieleni niin kovin, että menetin kyvykkyyteni järjen käyttöön. Ostin valtavan läjän huovutusvillaa kehräämistä varten käytännössä ennen kuin minulla oli juurikaan tietoa siitä, miten hyvin huovutusvilla oikeasti sopii kehräämiseen. En ollut tuohon aikaan vielä ehtinyt myöskään sisäistää sitä, miten suuri määrä 600 grammaa villaa on, ja miten paljon työtä ja aikaa sen kehrääminen langaksi tulee lopulta vaatimaan.

Kuten sanottua, yleensä huovutusvillalevyihin tulee  lyhytkuituisempaa villaa, minkä takia niiden kehräysominaisuudet eivät ole välttämättä niin hyviä. Itse koen kuitenkin, että Hobby Pointista ostamani huovutusvilla on ihan tarpeeksi pitkäkuituista vähintäänkin kehräämisen opetteluun. Kehräämistäni säikeistä tuli hieman epätasaisia, mutta nyt kun olen saanut tuon 600 gramman villaeräni jo kokonaan kehrättyä, voin todeta, että kehitystä on tapahtunut! Kehräysjälki on edelleen käsinkehrätylle langalle ominaisen eläväistä, mutta pieni epätasaisuus luo langalle omanlaistaan karismaa. Testitilkkuja neuloessani olen myös huomannut, että näennäinen epätasaisuus langassa ei juurikaan vaikuta neulejäljen lopputulokseen. Ja kuten sanottua, miksipä käsinkehrätyssä langassa epätasaisuus haittaisikaan!

 

Huovutusvilla suomenlampaasta – alkuperästään huolimatta karheaa

Hobby Pointin villoissa huomionarvoinen hieno asia on se, että suurin osa siellä myytävästä huovutusvillasta on 100% suomenlampaan villaa. Tärkeä huomioitava seikka on kuitenkin se, että huovutukseen tarkoitettu villa on laadultaan melko karheaa. Suomenlampaan villan pitäisi lähtökohtaisesti olla hienoa ja pehmeää, mutta karstalevyiksi karstattuna osa villan hienoudesta varmasti ropisee matkan varrelle. Ja kuten todettua, huovutuskäyttöön on todennäköisesti valittu karheimmat ja ei-hienoimmat villat tarjolla olevasta villaerästä. Lisäksi värjättyjen villojen pesu ja värjäyskäsittely varmasti omalta osaltaan vähentävät villan eloisuutta, mikä kaikki johtanee siihen, että villan pehmeys vähenee ja karheus lisääntyy.

Villan karheuden vuoksi valmistuvan langan käyttötarkoitusta tuleekin miettiä hieman tavanomaista tarkemmin, mieluiten tietysti jo ennen kehräysprosessin aloitusta. Tietämättöänä villan hankkiessani, rakensin päässäni pilvilinnoja ja kuvittelin neulovani langoista joko paidan tai kutovani huivin. Nämä haaveet ovat kuitenkin matkan varrelle rapisseet ja olen joutunut toteamaan, että langan karheuden vuoksi paidat ja huivit eivät tule kysymykseen. Kuitujen lyhyyden ja vahvikeaineiden puuttumisen vuoksi myöskään sukat eivät tule kysymykseen. Olen siis todennut, että neulon valmistuvista langoista luultavasti lapasia. Kädet kestävät karheutta paremmin kuin kaulan alueen tai vartalon iho.

Mielenkiintoista olisi kokeilla, mitä villahoitoaineella käsittely tekee villalle. Ainakin Eucalan-niminen villapesuaine sisältää lampaanvillassa luontaisesti asuvaa rasvaa, eli lanoliinia. Pesuainetta ei tarvitse huuhdella pois, jolloin lanoliini jää villaan. Tämä käsittely voisi mahdollisesti hieman pehmentää valmiita lankoja.

Mistä huovutusvillaa?

Hyviä huovutusvillan hankintapaikkoja on siis Helsingin Hobby Point, mutta erityisesti Kehräämö Mustalammas. Tätä tekstiä kirjoittaessani, molemmissa paikoissa on saatavilla suomenlampaan villaa, joka on lähtökohtaisesti ihana, eettinen ja luontoystävällinen materiaali. Huovutusvilloja saa sekä värjättyinä että luonnollisen värisinä. Ostamistani villoista huomasin, että luonnollisen väriset villat tuntuivat kädessä hieman pehmeämmiltä, kuin värjätyt. Tämä johtuu luultavasti siitä, että värjättyjä villoja on käsitelty enemmän ja ne ovat sen vuoksi matkan varrella päässeet kuivumaan.

Seuraavaksi ohjeet huovutusvillan kehräyksestä kiinnostuneille! Ohjeet voit katsoa alla olevalta videolta, mutta olen listannut vinkit ja neuvot myös videon alle.

Huovutusvillan kehräysprosessi

  1. Poista huovutusvilla pakkauksesta ja avaa taiteltu karstalevy
  2. Levyn reunoille on saattanut jäädä hieman höttöisempää villamateriaalia, joten reunoista voi poistaa kapean kaistaleen materiaalia ja pohdiskella sen kehruukelpoisuutta. Höttövilla jää kehruuvaiheessa pyörimään kämmenen pohjaan ja sen kehrääminen ei ole suuresti iloa tuottavaa.
  3. Villalevy muodostuu useammista kerroksista ja kaikkein keskeisintä sujuvan kehräämisen mahdollistamisessa on irrottaa villalevyn kerrokset hellästi toisistaan. Näin jäljelle jää ohuita ja hauraita levyjä, joiden kehrääminen jo sellaisenaan onnistuu hyvin. Mikäli kerroksia ei erottele toisistaan, villan “venyttäminen” on hankalampaa ja seurauksena hallitsematon epätasaisuus säikeessä.
  4. Ohuemmat kerrokset voi vielä erikseen ”repiä” kapeammiksi suikuroiksi.
  5. Suikurat voi halutessaan vielä vetää jonkin pienen reiällisen esineen läpi, jolloin kuidut saattavat asettua paremmin toistensa suuntaiseksi, näin ollen helpottaen kehräämistä edelleen.

Minä jätän villan valmistelun usein kohtaan 4 ja kehrään myös huovutusvillalevyn reunoilla olevat höttöisemmät kohdat. Samankaltaisia lyhytkuituisten villojen keskittymiä jää villaa kehrätessä usein myös villatukkoa pitelevän käden pohjalle, kun suurin osa kädessä olevasta villasta on jo kehrätty. Näistä kohdista, samoin kun huovutusvillan reunoista, saattaa aiheutua epätasaisuuksia lankaan, sillä näihin kohtiin on muodostunut lyhyimpien kuitujen keskittymät. Itse olen harjoitusvilloistani kehrännyt kaiken mahdollisen irtoavan materiaalin, sillä mahdollinen epätasaisuus ei ole varsin pelottanut.

Olen nyt vihdoin selättänyt noin 600 gramman huovutusvillakasan ja kehrännyt kaikki ostamani villat säikeeksi. Melkein kaikki säikeet on nyt myös kerrattu kaksisäikeiseksi langaksi. Olen onnellinen siitä, että huovutusvillat on vihdoin kehrätty. Nyt voin siirtyä pehmeämpiin villakokeiluihin!

Minua kiinnostaa myös teidän lukijoiden ajatukset!

Oletko kehrännyt huovutusvillaa ja mitä olet valmistuneesta langasta tehnyt? Näetkö, että kyseisen villan kehräämisessä on ylipäätään mitään järkeä? Erityisesti kiinnostaa myös, pystyykö jollain villanhoitoaineella pehmittämään karhean tuntuista kuitua?

Leave a Comment

Ota yhteyttä

Oletko lampuri, bisnesihminen tai käsityöläinen? Kiinnostaako yhteistyö? Onko sinulla kysyttävää Kaaraman langoista?

Minuun saa parhaiten yhteyttä lähettämällä sähköpostia tai viestimällä Instagramin ja Facebookin kautta! Vastaan kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman pian.