Miniatyyrikudonta: tee-se-itse kudontakehys kierrätyskartongista

Miniatyyrikudonta: tee-se-itse kudontakehys kierrätyskartongista

Miniatyyrikudonta nopea ja kohtalaisen helppo pieni puhdetyö tylsän päivän ratoksi. Tämän ohjeen avulla voit tehdä itsellesi miniatyyrikudontakehyksen tarvikkeilla, jotka luultavasti löytyvät kaikkien kotoa.

Kehystä ja kudontaa varten tarvitset:

 • kierrätyskartonkia
 • sakset
 • viivotin
 • kynä
 • liimapuikko
 • loimilankaa
 • kudelankaa
 • teippiä
 • 1-3 paksua neulaa (riippuu monellako värillä teet)

Vaihe 1: Leikkaa kierrätyskartonki sopivan kokoisiksi palasiksi ja liimaa kartonginpalat yhteen

Kartongin paksuudesta riippuen voit leikata yhden palan tai kaksi samankokoista palaa. Itse käytin kehyksessä rusinoiden pakkauskartonkia, joka on sen verran ohutta, että leikkasin suosiolla kaksi samankokoista palaa. Leikkaamieni palasten koko oli noin 10 x 12cm.

Leikkaamani kartonki oli sen verran ohutta, että halusin tehdä kudontakehyksestä hieman tukevamman tuntuisen. Liimasin siis kaksi suunnilleen samankokoiseksi leikattua kartongin palasta yhteen “oikeat” puolet vastakkain.
 

Tämän jälkeen mittasin vielä viivottimen avulla reunojen etäisyyden toisistaan ja varmistin, että kukin reuna jää saksimisen jälkeen tasaisen suoraksi. Leikkaamisen jälkeen kartongin leveydeksi jäi noin 9cm.

Vaihe 2: Hahmottele loimilankojen kiinnitykseen tarkoitettu tila

Jättääkseni kudontakehykseen hieman tilaa reunoille, mittasin viivottimen avulla kullekin sivulla noin sentin marginaalin. Loimilangat eivät tule menemään merkittävästi näiden marginaalien yli.

Seuraavaksi mittaamme kehyksen ylä- ja alareunaan tasaisin välimatkoin loimilangoille tarkoitettujen lovien paikat. Minulle jäi sentin marginaalien jälkeen kudonta-alaksi 7cm, jonka päätin jakaa 4mm osioihin. Näitä osioita mahtui 7cm matkalle 18 kpl, mikä tarkoitti sitä, että kudonta-alaksi tuli 7,2mm. Aloitin siis loimilankojen paikkojen mittaamisen millin vasemmanpuoleisen marginaaliviivan ulkopuolelta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaihe 3: Loimilangan kiinnittäminen kudontakehykseen

Loimilangan kiinnittämisen aloitin pujottamalla kalalangan (voi olla myös muuta lankaa, esim. villalankaa) vasemman yläkulman ensimmäisestä aukosta.

Langanpätkä sai vielä toistaiseksi jäädä odottelemaan tulevaisuuden toimenpiteitä.

Loimilanka vedetään ensin ylhäältä alas, pujotetaan ensimmäisestä välistä alhaalla, kierretään pahvin ympäri, minkä jälkeen lanka vedetään uudelleen ylös.

Tätä jatketaan niin pitkään, kuin lovia riittää. Mikäli loimilanka kulkee koko ajan suorassa, on langan vetäminen mennyt oikein.

Kun loimilangat on vedetty kaikkiin kartonkiin leikattuihin loviin, voi ylijäävät langanpätkät teipata kartongin takapuolelle. Näin loimilangat pysyvät sopivan kireällä myös kutoessa, eivätkä langanpätkät häiritse työn edistämistä.

Vaihe 3: Kutominen

Kun loimilangat on vedetty, kutominen voi alkaa!
 
Tätä vaihetta varten tarvitset 1-3 suurehkoa neulaa, riippuen siitä, monellako eri värillä haluat työskennellä samanaikaisesti. Käytin omassa työssäni kolmea väriä, mutta pärjäsin mainiosti kahdella neulalla.
 
Itse kutomisen aloitin oikeasta yläreunasta viemällä neulan ensimmäisen langan ali. Tämän jälkeen vein neulan vuorotellen loimilankojen yli ja ali.
 
Seuraavalla kierroksella toimitaan samalla tavalla, mutta kudelanka viedään loimilankojen yli ja ali päinvastaisessa järjestyksessä, kuin ensimmäisellä kierroksella.
 
Mikäli kudelankoja on hankala saada tiiviiksi kuteeksi, niitä voi painaa tiiviimmäksi esimerkiksi peukalolla tai neulalla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kutoessa kannattaa pitää huoli siitä, että tekee jokaisen kierroksen samalla kireydellä verrattuna edelliseen. Erityisesti reunoihin kannattaa kiinnittää huomiota, ettei kudelankaa kiristä liikaa tai jätä liian löysälle. Tämä voi johtaa epätasaiseen reunaan, joka ei näytä niin kivalta.

Mikäli haluat tehdä kudokseesi kuvioita toisella värillä, voit tehdä joko raitoja tai intarsiatyyppistä jälkeä. Itse päädyin projektissani jälkimmäiseen.

Aloitin kutimessani lyhentämään turkoosilla langalla kutomiani rivejä, ja samanaikaisesti aloin täyttämään lyhennettyjen rivien “käyttämättä” jääneet loimet toisenvärisellä langalla.

Jotta kutimeen ei jäisi aukkoja, tulee  värien vaihtumiskohdassa molemmat värilliset langat kiertää saman loimilangan ympärille, ennen seuraavan rivin kutomista.

 

Vaihe 4: Viimeistely

Kun kehyksesi on täynnä ja kudoksesi on valmis, on vuorossa työn viimeistely.

Lankojen vaihtumiskohtiin sekä työn alkuun ja loppuun on jäänyt langanpätkiä, jotka tulee päätellä työn sekaan. Langat voi pujotella kuteenomaisesti loimilankojen väleihin ensin ulkoreunasta sisäänpäin ja tämän jälkeen viemällä langan takaisin reunaan, mutta vastakkaisten loimilankojen lomitse. Tällä keinolla loimilangat eivät jää epämiellyttävästi pilkottamaan päätellyn langan lomasta.

Pujottelun jälkeen langan voi leikata mahdollisimman lyhyeksi.

Tämän jälkeen työn voi irrottaa kehyksestä taittamalla yläosan pahviulokkeet ja varovasti nyppäämällä lenkit irti kehyksestä. Irrota ensin kokonaan yläosa, minkä jälkeen voit irrottaa alaosan.
 
Työn irrotuksen jälkeen voit varovasti kiristää alareunan lenkkejä kiskomalla yläreunan lenkeistä. Tällöin alareunan kudelangat eivät pääse valumaan epäsiististi alaspäin. Varo kuitenkin kiristämästä lenkkejä liikaa, loimilangat voivat alkaa vetämään työtä suppuun.
 
Loimilenkkien kiristämisen jälkeen leikkaa yläosan lenkit keskeltä kahtia ja tee langanpätkillä merimiessolmu siten, että myös yläosan kudelangat tiivistyvät, mutta eivät liikaa. Tämä vaihe vaatii hieman sorminäppäryyttä varsinkin, mikäli loimilenkit ovat jääneet kovin lyhyiksi.

Solmimisen jälkeen ylimääräiset langanpätkät voi trimmata lyhyemmäksi. Mikäli loimilanka on kovin eriväristä kudelankaan nähden, lopputulos ei kuitenkaan itsessään näytä kovin siistiltä.

Tämän vuoksi viimeistelläkseen tekemänsä työn, kannattaa työn yläreunaan kiinnittää pieni tikku, jonka avulla kudoksen voi laittaa roikkumaan haluamaansa paikkaan.

Tikkuun voi vielä erikseen kiinnittää langan, jonka avulla kudosta voi roikuttaa haluamastaan paikasta!

Ta-daa!

2 thoughts on “Miniatyyrikudonta: tee-se-itse kudontakehys kierrätyskartongista”

 1. Ihana ohje!!! Ja ILMAINEN !! Mulla on taito keskuksen puinen kehys, isompi, ja en ole saanut aikaiseksi edes loimilankoja siihen. Tuollainen pieni on kiva kokeilu. Voi tehdä hippi kaulakorun tai pitemmästä tulisi kirjanmerkki. Kiitos ohjeesta ja hyvistä kuvista!

  Reply
  • Moi Anu, ja kiitos paljon kommentista! Mukavaa, että pidit ohjeesta 🙂 Tämä oli kieltämättä hauska kokeilu. En itse omista mitään pienempiä kudontakehyksiä, niin oli mielenkiintoista kokeilla, millaisilla materiaaleilla sitä voikaan saada kutimia aikaiseksi!

   Reply

Leave a Comment

Ota yhteyttä

Oletko lampuri, bisnesihminen tai käsityöläinen? Kiinnostaako yhteistyö? Onko sinulla kysyttävää Kaaraman langoista?

Minuun saa parhaiten yhteyttä lähettämällä sähköpostia tai viestimällä Instagramin ja Facebookin kautta! Vastaan kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman pian.